Kinderen op jullie bruiloft? Ik zeg doen!

 

Kinderen zijn puur, spontaan en ondernemend en dat zijn precies de elementen die ik graag fotografeer. Als kinderen aanwezig zijn op een bruiloft ontstaat er veelal een ontspannen en ongedwongen sfeer en dit is direct voelbaar bij alle bruiloftsgasten. Uiteraard is het wel handig bij het uitnodigen van kinderen op (gedeelten) van je bruiloft om ervoor te zorgen dat voor hen duidelijk is welke speciale rol ze hebben en/of ervoor te zorgen dat ook zij zich vermaken.

Graag geef ik je wat tips en ideeën die ervoor zorgen dat jullie eigen kinderen of enkele genodigde kinderen op momenten te laten schitteren en dat ze daarnaast gewoon lekker zichzelf kunnen zijn. Hierdoor is het een win-win situatie, want als de kinderen zich vermaken dan doen de ouders dat natuurlijk ook.

Bruiloft Kasteel Maurik Vught - Ruth Fotografie
Bruiloft Maassluis - Ruth Fotografie
Bruiloft Eibergen - Ruth Fotografie

Locatieplanning:

Bij het samenstellen van de gastenlijst maak je een keuze welke kinderen van familie, vrienden en collega’s uitgenodigd gaan worden op welke gedeelten van jullie bruiloft.

Kinderen hebben ruimte nodig om te bewegen, dus een locatie met de mogelijkheid om buiten te spelen en te ontdekken is helemaal geweldig. Sommige locaties hebben reeds een ingerichte speelgelegenheid op het terrein waardoor het regelen van extra kinderfaciliteiten minder noodzakelijk is, maar is dit niet het geval dan zijn er voldoende mogelijkheden op entertainment gebied die hierbij kunnen helpen.

Ceremonie:

Vanuit kinderogen is de huwelijksceremonie veelal het meest saaie gedeelte van een bruiloft. Een uur lang stil zitten op een stoel is een heuse uitdaging.
Voor kinderen is het fijn om te weten wat er van hen verwacht wordt, vertel dit van tevoren duidelijk aan hen en laat dit ook aan de genodigde ouders met kinderen weten, zodat zij kunnen bepalen of jullie wens ook passend is bij hun kinderen. 
Je hebt hierin natuurlijk de keuze om jonge kinderen gewoon lekker rond te laten lopen zodra ze niet meer op hun stoel willen / kunnen blijven zitten.
Een andere optie is om kinderen een speciale rol geven tijdens de ceremonie. Dit kan door bijvoorbeeld de ringen te laten brengen. Bij eigen kinderen is het erg leuk om de kinderen meer te betrekken bij de ceremonie door samen een speciale kindertrouwakte en deze te ondertekenen met hun naam of vingerafdruk.
Een andere mogelijkheid om tijdens de bruiloft de betrokkenheid te versterken is door, na het sluiten van het huwelijk, het overhandigen van een sieraad aan eigen kinderen.
In het voorgesprek met de trouwambtenaar zouden jullie ook kunnen bespreken of enkele kinderen het huwelijk in mogen luiden door met de hamer te slaan nadat het Ja-woord is gegeven. Voor kinderen is dit iets wat ze nooit gedaan hebben en dit zullen ze zich altijd blijven herinneren.

Bij kinderen die geen of een hele kleine rol vervullen tijdens de ceremonie zou je kunnen overwegen om hen net voor de start van de ceremonie een gooddie bag te geven waardoor ze tijdens de ceremonie zich kunnen vermaken met de inhoud van het zakje.

Bruiloft Eibergen - Ruth Fotografie
Bruiloft Eibergen - Ruth Fotografie
Bruiloft Eibergen - Ruth Fotografie

Een eigen plek:

Op het gebied van het bezig houden van kinderen op je bruiloft is er veel mogelijk.
Het creëren van een eigen plek waar kinderen binnen en buiten kunnen spelen is van belang.

Bij jonge kinderen is een tafel met kleurplaten en kleurtjes altijd een schot in de roos bij de meiden en jongens spelen graag met auto’s of blokken. Om ouders van deze kinderen ook te ontzorgen tijdens een bruiloft is een oppas (ondanks dat het niet zo vaak gebeurt) een geschikt idee.

Oudere kinderen gaan vaak meer hun eigen gang maar worden ook graag geëntertaind. Het inhuren van een professional voor een gedeelte van de dag zorgt er voor dat hij / zij in kan springen op wat de kinderen willen, zodat ouders onbezorgd kunnen genieten van de bruiloft.

Voor jongere is het fijn om een aparte plek te hebben waar ze de mogelijkheid hebben om samen te chillen mochten ze daar zin in hebben.
Al met al is het afhankelijk van de leeftijd, geslacht en aantal kinderen die op jullie bruiloft komen wat je organiseert.

Een snoeptafel is een onderdeel die ongeacht de leeftijd bij alle kinderen favoriet is en waar zelf menig volwassene veelvuldig langs loopt om van een cakeje, snoepje of andere lekkernij te komen smikkelen.

 

Entertainment voor jong en oud:

Spelletjes waarbij de doe-factor groot is, zijn leuk voor iedereen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan twister maar vergeet zeker ook niet allerlei Oud-Hollandse spellen zoals ringwerpen, reuze boter kaas en eieren, mega jenga of mikado xl.
Dus deze huren en tijdens een receptiemoment neerzetten zorgt er voor dat jong en oud samen op een laagdrempelige manier met elkaar de interactie aan gaan en er een algeheel relaxte sfeer ontstaat.

Ook een springkussen is altijd erg favoriet bij kinderen, maar het brengt ook bij volwassenen het kind naar boven als ze er op staan, waardoor het ook erg leuk en soms een uitdaging is voor het bruidspaar om er een sprongetje op te wagen.

Bruiloft Eibergen - Ruth Fotografie
Bruiloft Wijchen - Ruth Fotografie
Bruiloft Eibergen - Ruth Fotografie

Fotografie vanuit een ander perspectief:

Wegwerpcamera’s
Kinderen vinden het geweldig om ook foto’s te maken. Door ieder kind tijdens de receptie een wegwerp fototoestel te geven zullen ze zich tijden vermaken en voelen ze zich belangrijk en meer betrokken bij de dag en jullie zullen verrast zijn door de leuke beelden die de foto’s vanuit dit kikvorsperspectief oplevert.

Photobooth
Om alle gasten en ook de kinderen op een andere ludieke manier te fotografen kan uitermate goed gebruik worden gemaakt van een photobooth. Daag de kinderen uit om in steeds wisselende samenstelling en met andere accessoires op de foto te gaan.
Gegarandeerd (urenlang) plezier voor de kinderen!

Tot slot:

Laat jonge kinderen lekker hun gang gaan! Kinderen zijn geen kleine volwassenen, ze hebben het nodig om te ontdekken en op onderzoek uit te gaan. Ze staan vaak vooraan bij het aansnijden van de bruidstaart of proeven er alvast van, blazen vol overgave bellen of strooien rijst, staan als eerste op de dansvloer. Kortom laat ze genieten en dan kunnen jullie dit ook doen en voor mij levert dit hele mooie beelden op!

Nog steeds twijfels dat kinderen op jullie bruiloft ook heel leuk kan zijn. Wellicht dat de volgende beelden jullie alsnog van gedachten doen veranderen.

Bruiloft - Ruth Fotografie
Bruiloft In de Kas - Ruth Fotografie
Bruiloft Eibergen - Ruth Fotografie
Bruiloft Oosterbeek - Ruth Fotografie
Bruiloft Openluchtmuseum - Ruth Fotografie

Een cadeautje voor je!

Binnen 5 seconden heb jij mijn gratis eBook in handen voor slimme tips als voorbereiding op je bruiloft.

Honderden verloofden zoals jij downloaden ook al deze tips!

Stuur je vraag via WhatsApp